Universitetet i Oslo

***Påmeldingen er åpen***

Velkommen til UiOs digitale Ungforsk 2020!

I år inviterer UiO alle elever og lærere ved 10. trinn og Vg1 til et digitalt Ungforsk, som kan gjennomføres fra deres eget klasserom.

Det nettbaserte opplegget legges ut på våre nettsider, og vi oppfordrer dere til å gjennomføre det enten onsdag 23. september eller torsdag 24. september, som er de offisielle datoene for Ungforsk. Opplegget er imidlertid ikke direktesendt, og det er derfor mulig å gjennomføre det når det passer best for dere! Opplegget er beregnet til å vare i 90-120 minutter avhengig av hvilken av de to undervisningsløypene dere velger.

Velg mellom:

1) Strålende teknologi

Har du noen gang lurt på hvordan tracking-apper som Snapchat eller Google Maps vet hvor du er? I dette opplegget lærer du om stråling og hvordan GPS fungerer. Det vil også vise seg at det finnes mer mellom himmel og jord enn du kanskje tror…

Kompetansemål: Trådløs teknologi. Les mer om kompetansemålene som berøres her.

Forberedelse for lærer: Les vårt manus her.

Varighet: cirka 120 min

Undervisningsopplegget Strålende teknologi tar elevene med på en reise som starter fra deres egen mobiltelefon og ender i verdensrommet. Opplegget legges ut i form av en nettside (skissen ligger her, men er ikke endelig). Derfra kan du og elevene dine bla dere nedover en side fylt med filmer, diskusjonsoppgaver, regneoppgaver og mer. Oppgavene utføres etter hvert som dere blar dere nedover siden. Det anbefales at læreren setter opp denne nettsiden på stor skjerm slik at man kan bla seg nedover siden i samme tempo og se videoene i fellesskap. Samtidig er det lurt at elevene selv klikker seg inn på siden fra sine egne skjermer slik at de lettere kan følge med og lese oppgaver fra nært hold. Du finner en skisse for opplegget i tekstform her. Vi anbefaler lærere å lese gjennom denne før man gjennomfører Strålende teknologi i klassen.

I skissen vil du finne en oversikt over kompetansemål fra både gjeldende og ny læreplan i naturfag for elever ved 10. trinn og Vg1 som berøres i opplegget. Strålende teknologi tar også elevene med utenfor pensum. Vi håper at dette kan bidra til å vekke nysgjerrighet hos både lærere og elever.

Utstyr:

–          PC/nettbrett til lærer som kan koples til fremvisning på stor skjerm
–          Nettprett eller PC til elevene
–          Et målebånd eller en meterstokk eller lignende​

2) Utvikle ny batteriteknologi

Er det ikke irriterende når mobiltelefonen din går tom for strøm? I dette opplegget lærer du hvordan forskere jobber når de utvikler ny batteriteknologi, og du får selv velge hvordan du vil videreutvikle dagens batterier. Men pass på! I jakten på den beste teknologien er det fort gjort å glemme at man må bruke hodet. Vi har bare én klode.

Læreplanmål: Tverrfaglig tema om bærekraftig utvikling. Fokus: fornybare energikilder.

Forberedelse for lærer: Les vårt manus her. 

Varighet: cirka 90 min

Ligger skolen din på Østlandet? I så fall inviteres dere til å delta i UiOs Ungforsk-konkurranse. Og ikke nok med det, dere kan også bestille gratis skolebesøk fra realfagsstudenter ved UiO.

Praktisk info

Konkurranse

Vinn et vitenshow! Ta bilde av elevene eller la elevene ta bilder av hverandre under Ungforsk. Hvis din klasse jobber med strålende teknologi kan dere sende inn bildet som melding til Veronica på hennes instagramkonto @veronica.danielsen_.

Jobber dere med batterier kan dere sende bildet til Zara med instagramkontoen @thefuturechemist. Del gjerne også bildet på Instagram under emneknaggen #ungforsk. Husk at de som avbildes må samtykke til delingen av bildet.

Frist for innsending er fredag 9. oktober.

Behind the scenes

Følg med på instagramkontoen @thefuturechemist og veronica.danielsen_ 

Få besøk til din skole

Da anbefaler vi også at du bestiller et GRATIS studentbesøk i forbindelse med Ungforsk. Få besøk av en ivrig realfagsstudent som holder et faglig foredrag,  forteller om sin studiehverdag og svarer på spørsmål.
Du kan lese mer om studentbesøk og bestilling her.

TIPS: Hvis du bestiller et studentbesøk er det lurt å bruke tid på å forberede noen spørsmål til studenten på forhånd 😉