Tema 2: På jakt etter universets gåter

 

Visste du at forskere forsøker å gjenskape Big Bang i et laboratorium? Slik prøver de å finne ut mer om hva som skjedde da universet startet. Det vi vet mer om, er hvordan vår egen jord ble til. Hør om hvordan støv og gass fra en supernovaeksplosjon, samlet seg og ble til vår lille planet. Til slutt skal vi gå inn på et av vitenskapens virkelig store, uløste mysterier: Finnes mørk materie og hva kan det i såfall egentlig være?

Du møter:
Ida Torkjellsdatter Storehaug, Fysisk institutt

Slik lager vi big bang ved CERN!

Hvordan oppstod Universet? Hvor kommer vi fra? Hva er vi egentlig laget av? Dette er spørsmål partikkelfysikere jobber med på verdens største forskningslaboratorium: CERN i Sveits. Fra det største til det minste, fra galakser til partikler: hvordan forskes det på big bang?

Anders Mattias Lundmark, Institutt for Geofag

 

Velg én workshop:

 
Alt du trenger vite om CO2-fangst og -lagring

I denne workshopen vil du lære om og bli med på eksperimenter som viser prinsippene i CO2-lagring. Hvis vi skal stoppe klimaendringene, må CO2-utslippene fra industrien ned! Da er CO2-fangst og -lagring et av tiltakene: CO2 kan nemlig fanges, transporteres og lagres permanent under bakken, og dermed fjernes fra atmosfæren. Vi runder av med quiz.

Med: Ingrid / Rikke
Sted: ROM U37, Geologibygningen

Eksperimenter med naturlovene

Visste du at de samme naturlovene som holder en magnet på kjøleskapet ditt, også beskytter jorda mot farlig stråling? De muliggjør dessuten all slags uunnværlig teknologi, fra turbiner til datamaskiner. Bli med på å bruke eksperimenter og simuleringer for å lære om disse naturlovene slik en fysiker gjør!

Skaperskole med Naturfagsenteret

Passer best for 10. trinn.
Mer informasjon kommer.