NMBU

Dette er programmet for 2020-arrangementet (under utvikling). 

På Ungforsk NMBU kan du få oppleve realfag, teknologi og forskning på nært hold gjennom et spennende digitalt vitenshow og aktiviteter ledet av vitenpedagoger og studenter, alt fra ditt eget klassrom. Hele arrangementet tar ca 3 timer pr. klasse.

Hver skoleklasse får et program bestående av:

  • Et vitenshow
  • En aktivitet
Alle elever logger inn

kl. 09.00

Alle elever logger inn igjen

Kl. 10.30 – 11.30/12.00

Klasse 1 – 90 elever Digitalt vitenshow
Kl. 09.00 – 10.15
Pause 15 min. Klasse 1 – 90 elever: Cerebrum Escape: 60 min
Klasse 2– 30 elever Klasse 2 – 30 elever: Fremtidsfrø: 90 min. – bare en aktivitet(kun en gruppe)
Klasse 3– 90 elever Klasse 3 – 90 elever: Livets spill: 90 min. (må meldes på i grupper – maks 3 gr. på 30)
Klasse 4– 90 elever Klasse 4 – 90 elever: Ås-sted Ås: 60 min

Vitenshow:

Et grønt digitalt vitenshow med Joe

NMBU og Vitenparken er stolte av å presentere et Grønne digitalt vitenshow. Et show der vi utforsker noen av de litt større temaene som bærekraft, klima og miljø.

Hva betyr disse ordene egentlig, og hvordan kan vi sammen løse fremtidens utfordringer?

Joe tar oss med på et spektakulært live-show hvor det legges opp til dialog, spørsmål og medvirkning underveis.

Velkommen!

Aktiviteter:

Livets spill

Kan du og elevene klare å programmere et retrospill fra bunnen av på bare 90 minutter?

Ved hjelp av MakeCode Arcade vil dere lage deres egne spillfigurer og legge inn variabler, vilkår og løkker som en naturlig del av spillutviklingen.

Programmeringen er blokkbasert og krever ingen forkunnskaper, verken hos læreren eller elevene. Når økten er over, sitter elevene igjen med et spill de kan utvide og videreutvikle så mye de bare vil, enten på skolen eller på fritiden. En lekende og kunnskapsgivende inngang til programmering!

Cerebrum Escape

Hjernen din er smart, men fungerer den egentlig optimalt i alle sammenhenger?

Hvorfor er hjernen din viktig og hvordan er det mennesker egentlig klarer å tenke?

Kan hjernens struktur endres gjennom livet, og er det i det hele tatt mulig å konstruere en kunstig og operativ menneskelig hjerne?

Finn ut mer ved å delta på Cerebrum Escape!

Her vil elever få en interaktiv opplevelse om hjernen og dens funksjoner, samtidig som man vil lære om spennende forskningsarbeid og nye teorier om hjernen.

Cerebrum Escape inviterer elevene til å komme med kreative løsninger på utfordringer basert på kunnskap de gjør seg gjennom oppdraget.

Fremtidsfrø – en grafisk og interaktiv novelle om plantemangfold og genressurser.

En frøbåren plantesykdom har rammet flere av de store frøprodusentene i Europa. For å unngå å spre sykdommen til flere land kan vi i ikke lenger importere frø til Norge. Bli med forskningsassistenten Katja til forsøksgården der hun skal hjelpe bonden Jonas gjennom frøkrisen. Hvilke korn og grønnsaker burde de dyrke og hvilke sorter har de egenskapene vi trenger for å produsere mat i en fremtid med klimaendringer, tap av biologisk mangfold og import-stopp?

Ås-sted Ås

Bli med på en digital reise til Campus Ås-sted og bistå i etterforskningen av et forsvunnet kunstverk ved å bruk DNA som bevismateriale!

Elevene blir kjent med hvordan en bioteknolog samarbeider med etterforskere for å oppklare alvorlige lovbrudd. Elevene får også et innblikk i andre omdiskuterte moderne metoder som er mulig å bruke, men som er tilknyttet flere etiske dilemmaer. Meld dine elver på for å få et innblikk inn i en av bioteknologiens mange bruksområder.