NMBU

Dette er programmet for 2019-arrangementet. 2020-arrangementet kommer. 

På Ungforsk NMBU kan du få oppleve realfag, teknologi og forskning på nært hold gjennom et spennende vitenshow og aktiviteter ledet av vitenpedagoger og studenter. I tillegg spanderer vi lunsj på idylliske Vitenparken i hjertet av Campus Ås. Hele arrangementet tar 3 timer pr. klasse og det blir to puljer pr. dag.

Hver skoleklasse får et program bestående av:

  • Et vitenshow
  • En aktivitet
  • Lunsj: dere får også en enkel lunsj

Hvert løp kjøres i to puljer med ulike starttidspunkter:

09:15-10:00 10:00-11:30 11:30
Pulje 1 Vitenshow Aktivitet Lunsj
10:45-11:30 11:30-12:00 12:00-13:30
Pulje 2 Vitenshow Lunsj Aktivitet

Vitenshow:

Vitenparken er et grønt Vitensenter og tilbyr naturligvis også et grønt Vitenshow. Et show med et bakteppe av bærekraft, mat, klima, miljø og biovitenskap. Per-Olav Skjervold er direktør ved Vitenparken og Kathrine Frey Frøslie har forskningsbakgrunn fra bl.a. Rikshospitalet, nå ansatt ved NMBU.

Aktiviteter:

GRØNN KODING FOR EN GRØNNERE FREMTID

Hvis vi skal skape en grønnere fremtid der vi kan lage mer mat for mindre ressurser, kan sensorer og programmerte prosesser spille en viktig rolle. I denne workshopen får du bruke Micro: bit og ulike sensorer, vannpumper, LED-lys m.m for å automatisere matvareproduksjon. Kanskje du får en idé som kan bli det neste store?

VITENPARKEN ANSETTER INSEKTER ( – er de ekle eller hjelpsomme?)

Alle spiser vi mat, men det er sjelden vi tenker på den reisen maten har gjort før vi putter den i munnen. Underveis på reisen til ferdig produkt spiller naturen en stor rolle og insekter gjør det både lettere og vanskeligere å dyrke råvarene vi er avhengig av. Bli kjent med insekter som jobber gratis for at du skal få sunn mat på bordet.

CRISPR

Vi tar et dypdykk inn i våre geners verden. Å redigere det genetiske materiale til organismer vi omgås, har mennesker gjort siden vår tid som jegere og sankere. Men først i senere tid har de virkelig revolusjonerende vitenskapelige fremskrittene skjedd. Innen dagens bioteknologi er CRISPR det nye hotte. Det sies å være det største gjennombruddet siden DNA ble oppdaget. Men hva er det egentlig, og hvorfor er det så revolusjonerende i forhold til tidligere genmanipulering?

SMAK, SPIS OG SANS

Tenk deg noe så hverdagslig som å spise og smake – en daglig aktivitet alle mennesker har til felles. Men her skal vi se nærmere på denne hverdagslige aktiviteten. Elevene blir bedre kjent med det vitenskapelige faget sensorikk.
Du utfordres til å teste sine individuelle erfaringer knyttet til mat og vil også lære mer om noen av de fysiologiske prosessene som vi mennesker har rundt smak og mat.

SE INN I DET USYNLIGE – aktiviteter i Vitenparkens utstilling

I utstillingen «Se inn i det usynlige», inviterer vi elevene til å dele vår fasinasjon for å se verden «med forskernes øyne». Utstillingen viser eksempler på vitenskapens ulike teknikker som gir oss kunnskap om det som ellers er usynlig for det menneskelige øye. Med bruk av visualiseringsteknologi du observere ekstreme forstørrelser, overvåkingsbilder fra satellitter og droner og bilder tatt med bølgelengder utenfor menneskets synsspekter.