Tema 4: Teknologi for framtida

 

Temaforelesning 4: Teknologi for framtida

Sted: Auditorium 1, Vilhelm Bjerknes’ hus 

Hvordan lærer roboter seg nye ting helt selv? Visste du at informatikere jobber for å bedre helsa til folk på landsbygda i Afrika? Hvordan tar du verdens beste selfie – og hva har dette med klima og medisin å gjøre? I denne forelesningen gir fire forskere og studenter ved UiO deg et innblikk i teknologisk orientert forskning, på 45 minutter. 

Lær en robot å lære
Evolusjon har gjennom millioner av år med prøving og feiling kommet frem til mange gode løsninger. Men hva har dette med programmering og roboter å gjøre? Når man bruker konseptene fra evolusjon og putter de inn i programmering, kan man finne helt nye løsninger på problemer.
Med: Malin Aandahl, student i informatikk, UiO

3D-printa medisiner
Fremtiden er digital, også innenfor helse og medisin. Ingunn Tho og farmasi-kollegene hennes jobber med å utvikle medisin som kan 3D-printes. På den måten kan doser lettere skreddersys til hver enkelt pasient.
Med: Ingunn Tho, professor i farmasi, UiO

Hvordan tar du verdens beste selfie
– og hva har dette med medisin eller finans å gjøre? Fôret med masse data og læringsvillige algoritmer, kan datamaskiner finne mønstre som vi mennesker ikke ser, og hjelpe oss til å forstå kompliserte sammenhenger.
Med: Håvard Kvamme, doktorgradsstipendiat i statistikk, UiO

Mobilhelse på den afrikanske landsbygda (kun 27/9)
Leger sier gjerne at «data redder ikke liv». Men hvis du ikke vet at noen dør, så kan du heller ikke redde dem. Kristin Braa og kollegene hennes jobber med å finne gode web- og mobilløsninger for helsearbeidere i mange av verdens u-land. Gjennom å registrere helsedata på mobil, kan myndighetene raskt få overblikk over helsesituasjonen selv der veier ikke finnes.
Med: Kristin Braa, professor i informatikk, UiO

Fra felt til lab og programmering: Hva vi kan lære av biller (kun 26/9)
De har sett dinosaurene komme og gå.Billene har fascinert mennesker i lang tid, fra egypternes hellige skarabé, Darwins bille-fascinasjon, og det overveldende mangfoldet av arter vi i dag kjenner til. Når vi studerer dem ved hjelp av DNA-sekvensering, programmering og feltarbeid, kan vi oppdage mange av hemmelighetene de bærer på.
Med: Marius Maurstad, student i biovitenskap, UiO

Velg én workshop:

Teknologisk skaperverksted

Sted: Bjørnehjørnet. Oppmøte i foajeen på Vilhelm Bjerknes’ hus

Ta i bruk dine kreative sider og utforsk 3D-printing og programmering med micro:bit. Vi skal bygge noe som lager lyd!
Med: Krister Borge og Sone for eksperimentell informatikk

Programmering med processing 

Sted: Auditorium 3, Vilhelm Bjerknes’ hus

Få et innblikk i teknologiens verden. Vi gir en innføring i processing, et program for å lage animasjoner og spill med kode. Etter kurset vil dere kunne lage deres egne spill! Passer like godt for både nybegynnere og erfarne.
Med: Per Daniel Thorsrud

Platonske elementer

Sted: Abels utsikt. Oppmøte i foajeen på Niels Henrik Abels hus


Vær med på byggeverksted og lag platonske legemer – og finn en hemmelig sammenheng mellom flater, kanter og sider. Visste du at en vanlig fotball kan lages fra et platonsk legeme? Eller at «buckyballs» i moderne nanoteknologie har form som et avkuttet ikosaeder?
Med: Nils Voje Johansen

Kritisk tenkning – kan vi stole på forskningen?

Sted: Rom 400, Niels Henrik Abels hus

Røvertidsskrifter: Kan vi kjøpe sannhet? I august i år fortalte Aftenposten at de fikk publisert en tøyseartikkel, utga seg for å være professorer og presenterte tøyset på en konferanse der ingen av deltakerene jobbet med det samme faget. Hvorfor skjedde dette, og hvordan truer dette seriøs forskning og selve sannheten? Bli med å lage tøyseartikler og bli tøyseforskere, og lær om kildekritikk.
Med: Erik Glesne og Helene Kristiansen