Tema 3: Materialer og energi

Temaforelesing 3: Materialer og energi

Sted: Kjemibygningen Auditorium 2

Vi er på vei inn i det grønne skiftet. CO2-utslippene må ned, og den klimavennlige teknologien må bli mer effektiv. Ved UiO jobber forskere med å utvikle bedre materialer og mer miljøvennlig energi. I denne 45 minutters forelesningen møter du fire av dem. 

Kan gekkoer løfte Eiffeltårnet?
Et reptil som får plass i håndflaten din er et av verdens sterkeste vesener. Hvordan kan vi tyvlåne denne egenskapen til å redde livet ditt? På ti minutter får du innblikk i hvordan nanoteknologi og kjemi gir gekkoer superkrefter. Du får også høre om hvordan materialvitere bruker denne kraften til å lage materialer som kan gjøre hverdagene lettere for både kirurg og hvermann.
Med: Mirna Porobic, student i materialvitenskap og nanoteknologi, UiO

Bærekraftig betong laget av bakterier
En betydelig del av verdens CO2-utslipp stammer fra betongproduksjon. Vi produserer mer betong enn vi gjør av alle andre materialer – til sammen. Om vi skal kunne fortsette å bygge uten å koke kloden, blir vi nødt til å finne helt nye måter å lage materialene våre på. Et alternativ er å bruke bioteknologi til å få bakterier til å lage betongen for oss. Kan biobetong være løsningen for fremtidens byggverk?
Med: Anja Røyne, fysikkforsker ved UiO

Hvordan Norge kan være Europas grønne batteri
– og hvordan økonomien i framtidas strømnett vil fungere.
Norge har stor tilgang på vannkraft, som gjør at det norske strømmarkedet kan fungere som et batteri for Nord-Europa. Dette kan vi tjene gode penger på. Men det at vi knytter oss nærmere resten av Europa fører også med seg nye utfordringer. Hvordan tjener Norge penger på å kjøpe og selge strøm? Hva skjer når et strømnett produserer for lite strøm, og hvordan hindrer vi strømbrudd? Hvordan kan de nye, «smarte» strømmålerne spare samfunnet for mange penger?
Med: Andreas Nakkerud, doktorgradsstipendiat ved Matematisk institutt, UiO

Energi – uten en tråd
Vi vil vise med demonstrasjoner hvordan elektristet og magnetisme virker. Og at energi kan overføres trådløst. Vil det snart bli sånn vi lader elbilen?
Med: Johannes Skaar, fysikkprofessor ved UiO

 

Velg én workshop:

Kok en komet

Sted: Kjemikantina, Kjemibygningen

Kometer fungerer som tidskapsler. De inneholder informasjon om forholdene i det tidlige solsystemet. Vil du forstå hva de er, hvor de kommer fra, og deres innflytelse på jordens utvikling? I denne workshopen guider kjemikere og astronomer deg gjennom kjemiske reaksjoner og astronomisk kunnskap om hvordan du kan lage din egen komet.
Med: Elina Melteig

Ice and fire/Full gass – knallforelesning

Sted: Auditorium 1, Kjemibygningen
(26/9 kl.11:15 kjøres dette arrangementet i Aud. 1)

Gled deg til eksplosjoner, flammer, vann, røyk og smell. Her møter du den populære programlederen, fysikeren og edutaineren Selda Ekiz. Du kjenner henne sikkert fra NRK Super og Newton, hvor hun entusiastisk har vist deg hvorfor fysikk er interessant og morsomt. Hun har også vært programleder for Barn ingen adgang og ANNO. Selda står på scenen 26/9. Den 27/9 er det våre egne Hedda Johannesen og Øystein Foss som kjører full gass fra start til mål.
Med: Selda Ekiz eller Øystein Foss

Heftige grunnstoffer

Sted: Auditorium 4, Kjemibygningen

Verden vi lever i består av ufattelig mange byggestener – også kjent som atomer. Det finnes 118 forskjellige typer av disse, kalt grunnstoffer, systematisert i det periodiske system. Bli med på et eksplosivt krasjkurs i den utrolige verdenen av heftige grunnstoffer og få en smakebit på hvor forskjellig de oppfører seg.
Med: Veronica Killi og Tord Svee

Nanolab: katalysatorer og flytende krystaller

Sted: Organisk lab (Ø153), Kjemibygningen

1) Vi lager en båt med en litt annerledes motor. Vi skal lage en katalysator som vil disproposjonere H202 til vann og O2 gass. Det skal gi fremdrift til båten. Hvem klarer å lage den raskeste båten?
2) Vi skal lage flytende krystaller som reagerer ved bestemte temperaturintervaller. Dette er teknologien bak dagens LCD-skjermer
Med: Nicolai Hauffen

Hverdagskjemi

Sted: Skolelab kjemi, Kjemibygningen

Alt du har rundt deg i hverdagen er kjemi. I denne workshopen får du lage tre ulike slim, leppempomade og hydrogengass – et produkt som kan brukes som drivstoff.
Med: Skolelab kjemi v/Svein Tveit