Tema 2: Jorda og verdensrommet

 

Temaforelesing 2: Jorda og verdensrommet

Bli med på en reise til jordens indre, og senere ut i verdensrommet – til vår nærmeste stjerne, og til nøytronstjernekollisjoner for milliarder av år siden.

Forelesere: Trond Torsvik, Sven Wedemeyer og Therese Renstrøm

Supernovaer, kolliderende nøytronstjerner og atomkjerner – Therese Renstrøm, kjernefysikkforsker
Hvordan dannes grunnstoffene i universet? Dette er et av de store mysteriene forskerne prøver å finne ut av. Nye resultater viser at kolliderende nøytronstjerner spiller en viktig rolle. Bli med på en reise gjennom universets historie fra Big Bang og til i dag, og lær om hvordan grunnstoffene har blitt laget gjennom stjerners liv og død. På laben leter Renstrøm og kollegene hennes etter hint om hvordan grunnstoffene har blitt dannet ved å sende partikler og gammastråling mot atomkjerner.

Sola, din nærmeste stjerne – Sven Wedemeyer, astronomiforsker
Sola er vår nærmeste stjerne, og lyset fra den bruker bare åtte minutter på å nå oss her på jorda. Likevel er det mye vi ikke vet om denne glødende og enormt varme kula. Her får du vite hvordan verdensledende solforskere jobber, og du får se unike nærbilder og filmer av solens overflate, gasseksplosjoner og annen spektakulær solaktivitet.

En reise til jordas indre – Trond Torsvik, professor i geologi
Lær om hvordan jordens tektoniske plater beveger seg, og hva som skjer nede i dypet. Selv om verdens dypeste borehull kan Torsvik og kollegene hans finne ut hva som skjer i den dype mantelen, 2900 km inn i jorda.

Relevante smågrupper:

Verdensrommet i perspektiv
Universet er ufattelig stort. Har du en følelse av størrelsesforholdene i vårt kosmiske nabolag? Hvor høyt går et fly i forhold til hvor langt unna Månen er? Hvor langt unna er de nærmeste planetene? Ved hjelp av en skalamodell i riktig størrelsesforhold gir vi deg en opplevelse av avstander og størrelser i det indre solsystemet.

Ting som snurrer
I det perfekte frispark roterer fotballen. Galakser og lavtrykk snurrer rundt, og kunstløpere vet hvordan en utnytter spinnet. Vi undersøker fenomenet spinn og hvordan det utnyttes i moderne forskning og teknologi. Elevene får selv teste effekten på snurrende plate og spinnhjul.

Platonske elementer
Vær med på byggeverksted og lag platonske legemer – og finn en hemmelig sammenheng mellom flater, kanter og sider. Visste du at en vanlig fotball kan lages fra et platonsk legeme? Eller at «buckyballs» i moderne nanoteknologie har form som et avkuttet ikosaeder?

It’s Rocket science!

Månekratere: Universets fossiler