Tema 2: Jorda og verdensrommet

 

Temaforelesing 2: Jorda og verdensrommet

Bli med på en reise til jordens indre, og senere ut i verdensrommet – til vår nærmeste stjerne, og til nøytronstjernekollisjoner for milliarder av år siden.

Forelesere: Trond Torsvik, Sven Wedemeyer og Therese Renstrøm

Supernovaer, kolliderende nøytronstjerner og atomkjerner
Hvordan dannes grunnstoffene i universet? Dette er et av de store mysteriene forskerne prøver å finne ut av. Nye resultater viser at kolliderende nøytronstjerner spiller en viktig rolle. Bli med på en reise gjennom universets historie fra Big Bang og til i dag, og lær om hvordan grunnstoffene har blitt laget gjennom stjerners liv og død. På laben leter Renstrøm og kollegene hennes etter hint om hvordan grunnstoffene har blitt dannet ved å sende partikler og gammastråling mot atomkjerner.
Med: Therese Renstrøm, kjernefysikkforsker ved UiO

Sola, din nærmeste stjerne
Sola er vår nærmeste stjerne, og lyset fra den bruker bare åtte minutter på å nå oss her på jorda. Likevel er det mye vi ikke vet om denne glødende og enormt varme kula. Her får du vite hvordan verdensledende solforskere jobber, og du får se unike nærbilder og filmer av solens overflate, gasseksplosjoner og annen spektakulær solaktivitet.
Med:  Sven Wedemeyer, astronomiforsker ved UiO

En reise til jordas indre
Lær om hvordan jordens tektoniske plater beveger seg, og hva som skjer nede i dypet. Selv om verdens dypeste borehull kan Torsvik og kollegene hans finne ut hva som skjer i den dype mantelen, 2900 km inn i jorda.
Med: Trond Torsvik, geologiprofessor ved UiO

Relevante smågrupper:

Verdensrommet i perspektiv
Universet er ufattelig stort. Har du en følelse av størrelsesforholdene i vårt kosmiske nabolag? Hvor høyt går et fly i forhold til bakken og hvor langt reiste Apollo-astronautene? Hvor langt unna er de nærmeste planetene og de fjerneste galaksene? Ved hjelp av skalamodeller i riktig størrelsesforhold gir vi deg en opplevelse av avstander og størrelser i verdensrommet.
Med: Michael Baziljevich og Barathy Pirabahar

Ting som snurrer
I det perfekte frispark roterer fotballen. Galakser og lavtrykk snurrer rundt, og kunstløpere vet hvordan en utnytter spinnet. Vi undersøker fenomenet spinn og hvordan det utnyttes i moderne forskning og teknologi. Elevene får selv teste effekten på snurrende plate og spinnhjul.

Galaxy Zoo: finn verdensrommets ukjente galakser
Har du lyst til å utforske deler av verdensrommet som aldri tidligere har blitt sett? På denne workshopen lærer du å skille mellom ulike galaksetyper og deres fysiske egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å klassifisere galakser gjennom ekte bilder fra Dark Energy Camera Legacy Survey (DECaLS) på Victor Blanco, et monsterteleskop i Chile.

Kok en komet
Kometer fungerer som tidskapsler. De inneholder informasjon om forholdene i det tidlige solsystemet. Vil du forstå hva de er, hvor de kommer fra, og deres innflytelse på jordens utvikling? I denne workshopen guider kjemikere og astronomer deg gjennom kjemiske reaksjoner og astronomisk kunnskap om hvordan du kan lage din egen komet.

På jakt etter eksoplaneter
Finnes det beboelige planeter utenfor vårt solsystem? Det er ingen enkel jobb å oppdage planeter rundt andre stjerner. Gjennom demonstrasjoner og praktiske øvelser vil du lære hvilke metoder astronomer bruker for å observere eksoplaneter, og lære om deres egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å oppdage nye planeter som kretser rundt andre stjerner i vår galakse.

Oppdrag Solstorm
Hjelp astronauten å reparere den ødelagte satellitten før solstormen inntreffer! Vi bruker datamaskiner til å simulere en bakkestasjon som assisterer en astronaut under en romvandring. Oppdraget ledes av Mission Commander og elevene må samarbeide og kommunisere seg imellom og med astronauten for å lykkes med oppdraget. Simuleringen kjøres to ganger slik at alle elever kan få egne roller med egne ansvarsoppgaver. Den runden man ikke får utdelt rolle utfordrer vi elevene til å konkurrere i verdens minste romfysikkrebus.
Med: Veronica Danielsen

Månekratere: Universets fossiler