Tema 1: Kroppen og naturen

 

 

Temaforelesning 1: Kroppen og naturen

Hva slags forskning kan hjelpe oss til å få bedre og lengre liv? Møt hjerneforskeren som studerer schizofreni, og mikrobiologen som elsker bakterier. Du treffer også statistikeren som strikker vaksinedekning og sykdomssmitte, og biologen som snakker om kroppens rare funksjoner – ting som evolusjonen har lagt igjen hos oss.

Forelesere: Petter Bøckman, Kathrine Frey Frøslie, Jessica Lönn-Stensrud og Hallvard Heiberg

Fra celle til menneske – 9 måneder på 9 minutter  
I begynnelsen er du bare en knøttliten celle. Så deler den seg i to. To celler blir til fire. Åtte. Seksten. Snart dukker konturene av et menneske opp. En ryggmarg. Et hjerte som begynner å pulsere. Senere: lunger, øyne, munn. En hjerne. På noen magiske måneder blir en klump av celler forvandlet til en pustende, spisende og tenkende organisme. Hvordan er det egentlig mulig?
Med: Katharina Vestre, doktorgradsstipendiat i cellebiologi, UiO

Hikke, blindtarmebetennelse og gåsehud – hilsener fra vår fortid
Mennesket har en lang evolusjon bak seg. Mange av de litt dustete tingene kroppen vår gjør i dag er egenskaper våre forfedre har trent opp gjennom historien.
Med: Petter Bøckman, universitetslektor ved Naturhistorisk museum, UiO

Relevante smågrupper:

Arter som kommer og arter som går: Bli med inn i vårt plantelaboratorium hvor vi forsker på hvordan nye arter oppstår og på de genetiske barrierene som skiller arter fra hverandre. Se på plantenes sexorganer, tell pollen og eggceller, og utfør pollinering i praksis.
Med: professor Anne Krag Brysting,  Institutt for biovitenskap, UiO

Ut i vår hage: Bli kjent med krydderhylla på nytt. Professor Klaus Høiland tar deg med ut i Urtehagen vår, hvor du får lukte, kjenne og kanskje smake på noen av plantene vi forsker på.
Med: professor Klaus Høiland, Institutt for biovitenskap, UiO

DNA-isolering: På biologilaben får du være med og isolere DNA fra frukt og bær som har et DNA som man kan se med det blotte øye. Du får ta med deg det du har funnet hjem.
Med: Anette Bollvåg, Skolelaboratorium i biologi, UiO

Antioksidanter på ville veier: Reklamen forteller ofte om sunne drikker fulle av antioksidanter. Men stemmer det? På legemiddellaboratoriet får elevene selv undersøke drikkevarer og komme til interessante konklusjoner.
Med: Helle Wangensteen, Farmasøytisk institutt, UiO

Professor Bonnevies arkiver:
Mennesker kategoriserer hverandre. Slike inndelinger er nødvendige for å kunne tenke og for å drive forskning. Men de er ikke nøytrale. De gir oss en bestemt type kunnskap om verden, og de påvirker samfunnet. Forskere har delt mennesker inn etter kjønn, alder, klasse, nasjonalitet, etnisitet, IQ-nivå eller «rase». Men hva slags makt har slike kategorier over ditt og mitt liv?
Med: Jon Røyne Kyllingstad, Museum for universitets- og vitskapshistorie ved UiO