Tema 1: Kroppen og naturen

 

 

Temaforelesning 1: Kroppen og naturen

Hva slags forskning kan hjelpe oss til å få bedre og lengre liv? Møt hjerneforskeren som studerer schizofreni, og mikrobiologen som elsker bakterier. Du treffer også statistikeren som strikker vaksinedekning og sykdomssmitte, og biologen som snakker om kroppens rare funksjoner – ting som evolusjonen har lagt igjen hos oss.

Forelesere: Petter Bøckman, Kathrine Frey Frøslie, Jessica Lönn-Stensrud og Hallvard Heiberg

Relevante smågrupper:

Arter som kommer og arter som går: Bli med inn i vårt plantelaboratorium hvor vi forsker på hvordan nye arter oppstår og på de genetiske barrierene som skiller arter fra hverandre. Se på plantenes sexorganer, tell pollen og eggceller, og utfør pollinering i praksis med professor Anne Krag Brysting

Ut i vår hage: Bli kjent med krydderhylla på nytt. Professor Klaus Høiland tar deg med ut i Urtehagen vår, hvor du får lukte, kjenne og kanskje smake på noen av plantene vi forsker på.

DNA-isolering: På biologilaben får du være med og isolere DNA fra frukt og bær som har et DNA som man kan se med det blotte øye. Du får ta med deg det du har funnet hjem.

Antioksidanter på ville veier: Reklamen forteller ofte om sunne drikker fulle av antioksidanter. Men stemmer det? På legemiddellaboratoriet får elevene selv undersøke drikkevarer og komme til interessante konklusjoner.

Professor Bonnevies arkiver: Vi utforsker fortidens forskning på fingeravtrykk, genetikk og rase.