Tema 1: Kroppen og naturen

 

 

Temaforelesning 1: Kroppen og naturen

Sted: Kristine Bonnevies hus, Auditorium 3

Hva slags forskning kan hjelpe oss til å få bedre og lengre liv? Fire forskere og formidlere lar deg få innblikk i sine fagfelt gjennom en 45 minutters forelesning.  Møt hjerneforskeren som studerer hukommelsen, og mikrobiologen som elsker bakterier. Du treffer også statistikeren som strikker vaksinedekning og sykdomssmitte, og biologen som snakker om kroppens rare funksjoner – ting som evolusjonen har lagt igjen hos oss. Hvem var du før du ble født? Kom til oss og finn det ut.

Fra celle til menneske – 9 måneder på 9 minutter  (kun 26/9)
I begynnelsen er du bare en knøttliten celle. Så deler den seg i to. To celler blir til fire. Åtte. Seksten. Snart dukker konturene av et menneske opp. En ryggmarg. Et hjerte som begynner å pulsere. Senere: lunger, øyne, munn. En hjerne. På noen magiske måneder blir en klump av celler forvandlet til en pustende, spisende og tenkende organisme. Hvordan er det egentlig mulig?
Med: Katharina Vestre, doktorgradsstipendiat i cellebiologi, UiO

Hikke, blindtarmebetennelse og gåsehud – hilsener fra vår fortid (kun 27/9)
Mennesket har en lang evolusjon bak seg. Mange av de litt dustete tingene kroppen vår gjør i dag er egenskaper våre forfedre har trent opp gjennom historien.
Med: Petter Bøckman, universitetslektor ved Naturhistorisk museum, UiO

Statistrikk: Rett og vrangt om vaksinedekning
Stadig flere mennesker kan forvente å leve et langt liv, en viktig årsak til det er vaksiner. Vaksinering har blitt så effektivt at mange har glemt hvor farlig de smittsomme sykdommene faktisk var, og velger å ikke vaksinere seg. Hvor stor vaksinedekningsgrad må til for at de smittsomme sykdommene skal holdes under kontroll? Dette har Kathrine heklet og strikket.
Med: Kathrine Frey Frøslie, statistiker ved Rikshospitalet

Organet som glemmer 
Hvorfor husker vi? Hvordan fungerer hukommelsen? Hvorfor står du på kjøkkenet og har glemt hva det var du skulle hente? Å huske faller oss like naturlig som det å puste, men likevel kan vi glemme å ta på oss bilbeltet samtidig som vi ordrett kan gjengi Ed Sheerans siste refreng. Hvordan vet hjernen hva den skal lagre og hva den skal overse? Hva skjer når evnen vår til å hente frem minner svikter? Bli kjent med verdens mest berømte nevrologiske pasient, en mann som kan huske 22 000 desimaler av pi, og hjernen som er verdensmester i både hukommelse og forglemmelse.
Med: Hallvard Heiberg, doktorgradsstipendiat biovitenskap, UiO

Bakterienes forunderlige verden
Tror du bakterier bare er farlige? Tro om igjen. Bakterier er spennende små vesener som kan leve på de utroligste steder. De kan lyse i mørket, lage livsviktige vitaminer og forsvare oss. Selv om de færreste bakterier er farlige, kan noen lage skikkelig trøbbel og gjøre oss syke, særlig nå når stadig flere bakterier blir motstandsdyktige i møte med antibiotika. Nå leter vi etter nye måter å ta vare på bakteriene, sånn at vi kan ta bedre vare på oss selv.
Med: Jessica Lönn-Stensrud, mikrobiolog og formidler ved Realfagsbiblioteket, UiO

Velg én workshop:

Arter som kommer og arter som går:

Sted: Fytotronen, oppmøte i foajeen på Kristine Bonnevies hus

Bli med inn i vårt plantelaboratorium hvor vi forsker på hvordan nye arter oppstår og på de genetiske barrierene som skiller arter fra hverandre. Se på plantenes sexorganer, tell pollen og eggceller, og utfør pollinering i praksis.
Med: professor Anne Krag Brysting,  Institutt for biovitenskap, UiO

Ut i vår hage:

Sted: Urtehagen utenfor Kristine Bonnevies hus

Bli kjent med krydderhylla på nytt. Professor Klaus Høiland tar deg med ut i Urtehagen vår, hvor du får lukte, kjenne og kanskje smake på noen av plantene vi forsker på.
Med: professor Klaus Høiland, Institutt for biovitenskap, UiO

DNA-isolering:

Sted: Skolelab biologi, Kristine Bonnevies hus

På biologilaben får du være med og isolere DNA fra frukt og bær som har et DNA som man kan se med det blotte øye. Du får ta med deg det du har funnet hjem.
Med: Anette Bollvåg, Skolelaboratorium i biologi, UiO

Professor Bonnevies arkiver:

Sted: Østfløya, 1. etasje, Vilhelm Bjerknes’ hus

Mennesker kategoriserer hverandre. Slike inndelinger er nødvendige for å kunne tenke og for å drive forskning. Men de er ikke nøytrale. De gir oss en bestemt type kunnskap om verden, og de påvirker samfunnet. Forskere har delt mennesker inn etter kjønn, alder, klasse, nasjonalitet, etnisitet, IQ-nivå eller «rase». Men hva slags makt har slike kategorier over ditt og mitt liv?
Med: Jon Røyne Kyllingstad, Museum for universitets- og vitskapshistorie ved UiO

Antioksidanter på ville veier (kun 26/9)

Sted: Marianne Hiorths lab, Farmasibygget

Reklamen forteller ofte om sunne drikker fulle av antioksidanter. Men stemmer det? På legemiddellaboratoriet får elevene selv undersøke drikkevarer og komme til interessante konklusjoner.
Med: Helle Wangensteen, Farmasøytisk institutt, UiO

På jakt etter eksoplaneter  (kun 27/9)

Sted: PC-stue 3205 og seminarrom 3203, Kristine Bonnevies hus


Finnes det beboelige planeter utenfor vårt solsystem? Det er ingen enkel jobb å oppdage planeter rundt andre stjerner. Gjennom demonstrasjoner og praktiske øvelser vil du lære hvilke metoder astronomer bruker for å observere eksoplaneter, og lære om deres egenskaper. Etterpå får du hjelpe astronomer med å oppdage nye planeter som kretser rundt andre stjerner i vår galakse.
Med: Viggo Hansteen, Institutt for teoretisk astrofysikk, UiO